Retkellä Uutelassa 12.5.2018

Uutela ja Uutelan luontopolut ovat minulle ja miehelleni Jukalle tuttuja jo vuosien takaa.
Muutimme aikanaan Vuosaareen Kallahden asuinalueelle 1990-luvun alussa. Silloin ei vielä ollut tietoakaan Aurinkolahden asuinalueesta vaan nykyinen Aurinkolahti ja sen rannat olivat kaikki metsää ja kuuluivat Uutelan luontoalueeseen.Uutelan ulkoilualue sijaitsee Vuosaaren kaakkoisniemessä. Se on perustettu vuosina 1952-1953 ja sen pinta-ala on 105 ha.
Alueen luonto on varsin monipuolista, siellä vaihtelevat kuivat ja tuoreet kangasmetsät sekä paljaat kalliot. Alueen harvinaiseen rantakasvillisuuteen voi tutustua alueen itäreunalla Särkkäniemessä, jossa ovat myös mielenkiintoiset laguunilähteet.
Muistona jääkaudesta löytyy Nuottaniemestä ja Skatanniemestä jään uurtamia silokallioita.


Uutelassa käy vuosittain yli 50 000 ulkoilijaa. Liikuntavirasto hoitaa alueen metsäluontoa ja luontopolkuja sekä keittokatoksia. Keittokatoksia Uutelassa on kaksi. Polttopuita katosten luona ei ole saatavissa vaan puut pitää itse tuoda mukana jos haluaa jotain grillata.

Uutelan kahdeksikon muotoinen virallinen luontopolku koostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta. "Metsä- ja laidunmaisema" -kierros on 2,5 km ja "Kluuvijärviä ja rantaniittyjä" -kierros on noin 1,5 km pitkä.
Luontopolku kulkee pääasiassa ulkoiluteitä pitkin ja reitti on merkitty maastoon viitoin sekä valkovihrein nauhatunnuksin. Luontopolku on pääosin varsin helppokulkuinen ja reitille sijoitetut numeroidut rastipylväät sisältävät hauskoja Uutelaan liittyviä tehtäviä.

Retkemme Uutelaan tänä helteisenä päivänä 12.5.2018 alkoi Uutelan kallioilta kohti etelää. Sää oli tosiaankin aika helteinen vaikka toukokuun alkupäiviä elettiin.
Meidän kolme jo hyvään ikään ehtinyttä koiramme Onni, Pablo ja Aku olivat tietysti mukana. Koirapojat nauttivat merituulesta ja lepo- ja juomataukoja pidimme aina välillä.
Itse nautin kiireettömyydestä luonnossa. Mitään ei voi ympäriltään aistia jos ei saa hetkeksi pysähtyä katsomaan ja kuuntelemaan.
Itselleni myös kamera on väline, jonka avulla pääsen uppoutumaan maisemaan.
Retkellä kiersimme periaatteessa koko Uutelan ja vähän ristiin rastiin siellä ja täällä. Itse viihdyn meren äärellä kuunnellen veden ääntä, aaltojen loisketta ja kuohuntaa.
Tällä retkellä tarkkailimme myös lapintiirojen soidinta ja sainkin linnuista hyviä kuvia muistoksi.


Suosittelen todellakin Uutelaa retkikohteeksi. Hyvällä säällä Uutelassa on usein paljon ihmisiä, koska ollaan niin lähellä asutusta mutta kyllä sieltä itselle sopivan rauhallisen kallionkolon voi löytää ja nauttia luonnosta ja sen äänistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...