Retkellä Kallahdenniemessä 28.4.2018

Olimme Jukan kanssa päättäneet, että jos minulle ei tule asiakkaita lauantaina 28.4.2018 niin lähdemme retkelle Kallahdenniemeen.
Edellisestä käynnistämme siellä on vierähtänyt jo tovi, joten odotimme retkeä kovasti.


Kallahdenniemi työntyy etelään keskeltä Vuosaarta. Niemellä on vanhoja huviloita ja muutamia omakotitaloja, joista monet ovat ympärivuotisessa käytössä.
Kallahden harjun poukamassa on vuosaarelaisten suosima uimaranta, jossa kesäisin on myös uimavalvoja.
Itseään Kallahden harjua luonnehditaan Helsingin upeimmaksi harjuksi ja se taitaa olla myös ainoa laatuaan. Korkeudella ja pituudella se ei kilpaile muun Suomen vastaavien kohteiden kanssa, mutta upea männikkö ja vesialue molemmin puolin harjua tekee siitä lähes pikkuisen Punkaharjun.
Kallahden harjualue on rauhoitettu vuonna 1973.


Koko niemi kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan.
Kallahden harjun ja niemen alue suojelualueineen ja niemeä ympäröivät vesialueet kuuluvat Euroopan unionin arvokkaiden luontokohteiden Natura 2000 -verkostoon.

Tie itse Kallahdenniemeen kulkee tuon upean harjumaiseman keskellä. Ajotie on paikoin kapea ja kävelytie risteilee osin puolelta toiselle.


Kuva Kallahdenharjulta Kallahden asuinalueen suuntaan, kesä 2012.Kallahdenniemeen tultaessa sijaitsee sen eteläosassa, suojellun rantaniityn vieressä, yleinen uimaranta. Suojelualueen rajan tunnistaa ketjuista, joilla se on erotettu uimaranta-alueesta.

Rantaniitty on entistä merenpohjaa, joka on muodostunut maan kohotessa. Merivesi on tässä kohtaa usein hyvin alhaalla ja uimarannalta pystyy kävelemään hiekkasärkkää ja kiviä pitkin läheisille luodoille aina avoveden rajaan asti.Sulan maan aikana luonnonsuojelualueella saa liikkua vain poluilla sekä niityn halkaisevalla pengertiellä.


Pengertie vie niemen kärkeen, joka oli ennen saari. Sen nimi, Kuningatar, on käännös vanhasta paikannimestä Drotningholmen. Pikkusaaret niemen ympärillä ovat Prinssi, Prinsessa ja Voirasia.

Maisema muodostuu siis näistä kuninkaallisista saarista, joiden välistä horisontti häämöttää. Osa saarista on rauhoitettuja luonnonsuojelualueita.

Lintujen muuttoaikoina Kallahdenniemen rannat täyttyvät vesilinnuista ja kiikaroivista lintuharrastajista. Tällä retkellä näimme runsaslukuisen määrän kyhmyjoutsenia ja muita lintuja.

Kallahdenniemi on upea retkikohde mihin vuodenaikaan tahansa. Luonto on monimuotoinen ja runsas, puita, kasveja ja lintuja riittää.

Retkipäivämme Kallahdenniemessä oli todella ihana. Sään osalta alkumatka oli vähän pilvinen ja tuulinen mutta onneksi iltapäivästä paistoi aurinko jo lämpimästi. Koirapojat nauttivat erityisesti auringosta ja maaston haistelu oli tietysti parasta. Onni otti myös kunnon päivänokoset evästauolla.

Kallahdenniemestä on myös upea näkymä Vuosaaren Aurinkolahteen, jonka uimaranta hehkui auringossa.Jalkahoitajan jalat kiittää kävelystä. Maastossa kävely on sitä parasta jalkajumppaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...