Rasvaa, rasvaa, rasvaa!

Jalkojen rasvaus on osalle ihmisistä valitettavan ylivoimaista puuhaa. Monia selityksiä ja syitä olen kuullut siitä, miksi jalkoja ei rasvata, osa ei tee sitä koskaan.

Ymmärrän sen, jos henkilöllä on nivelvaivoja ja vartalo ei vaan taivu, eikä kädet yletä jalkateriin asti. Samoin jos henkilöllä on paljon ylipainoa, voi jalkojen rasvaaminen tuottaa vaikeuksia. Myös ikäihmisille jalkojen rasvaus voi olla haastavaa, ihan vain siksi, että ei muista tai ei enää vain muuten välitä.

Aina toivoisi, että tällaisilla ihmisillä olisi joku läheinen, puoliso, lapsi tai ystävä, joka voisi auttaa jalkojen rasvaamisessa. Erityisesti siinä vaiheessa, kun oma muisti alkaa olla huonoissa kantimissa ja hygienian hoito muutenkin heikkoa, tarvittaisiin aina läheisiä apuun.

Yksi ryhmä ovat ihmiset, jotka eivät halua rasvata jalkoja, koska se heidän mielestä tuntuu epämiellyttävältä. Tällaisia rasvoja inhoavia ihmisiä löytyy kaikenikäisistä. Välttämättä ei ole kyse saamattomuudesta vaan nimenomaan tuntemuksesta, jonka rasvaa aiheuttaa jaloissa. Usein tällaiset ihmiset kertovat kokeilleensa monenlaisia rasvoja jalkoihin ja tuntemus on aina sama.

Ihmisillä on usein luulo, että oikein paksu voide on paras voide jaloille. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monia kevyitäkin voiteita on, joilla on ihan riittävä teho jalkavoiteeksi. Esimerkkinä ovat ns. vaahtovoiteet, joita löytyy nykyään monista tuotesarjoista. Vaahtovoiteita on niin kasvoille, vartalolle kuin jalkavoiteeksikin.


Vaahtovoiteen etu on, että se on kevyttä, hyvin levittyvää ja mikä tärkeintä, hyvin imeytyvää. Imeytyvyys on hyvän voiteen tärkein ominaisuus. Jos olet esimerkiksi illalla laittanut voidetta iholle, EI OLE hyvän voiteen merkki, että se ikään kuin liukenee veteen, kun seuraavana päivänä teet ensimmäisen vesipesun. Hyvä voide tekee iholle suojakalvon eikä todellakaan liukene iholta vesipesun yhteydessä. Itse olen hylännyt monia käsi-, kasvo- ja jalkavoiteita tuon liukenemisominaisuuden vuoksi.

Paksujen jalkavoiteiden huono puoli on usein, että ne sisältävät runsaasti vettä tai öljyjä, jotka eivät todellakaan imeydy jalkoihin, vaan pikemminkin jäävät lillimään ihon pinnalle. Ei siis ihme, että joistakin ihmisistä rasvauksen jälkeinen tunne on epämiellyttävä.

Monet ihmiset käyttävät jalkoihin vartalo- ja kasvovoiteiden jämiä, jotka eivät ole jalkavoiteiksi tarkoitettuja. Näidenkin voiteiden tuntuma voi olla jaloissa epämiellyttävä. Lisäksi niiden teho jalkavoiteeksi ei ole riittävä. Myöskään apteekeissa myytävät perusvoiteet eivät ole jalkavoiteiksi tarkoitettuja vaikka monet ovatkin paksuja ja tuhteja voiteita. Niiden ongelma on usein tuo liiallinen vesi- tai öljypitoisuus, joka estää voiteen riittävän imeytymisen jaloissa.

Kuiva iho tarvitsee kosteutta ja siihen paras ainesosa on urea. Erityisesti jos jalat ovat erityisen kuivat, suosittelen hankkimaan ureapitoisen jalkavoiteen. Noin 10% urea jalkavoidetta voi käyttää säännöllisesti päivittäin. Jos ureaa on reilusti enemmän, esimerkiksi 25%, kannattaa voidetta käyttää kuuriluonteisesti. Lisänä on hyvä olla toinen laadukas jalkavoide, jota käyttää vuorotellen ureavoiteen kanssa.

Parhaat jalkavoiteet löydät aina asiantuntevan jalkojenhoitajan luota. Jalkahoitaja, jolla on terveyspuolen asiantuntemusta, osaa neuvoa juuri sinun jaloillesi sopivan jalkavoiteen. Ja erityisesti sinulle, jolle rasvaaminen on jotenkin epämiellyttävää, vaivalloista, hankalaa tai et ole jostain muusta syystä koskaan rasvannut jalkojasi.

Jalkojen rasvaaminen kannattaa todella! Rasva pitää ihon pehmeänä. Sen lisäksi, että pehmeä ja hoidettu iho on kaunis, niin hoidettuun ja rasvattuun ihoon ei tule yhtä helposti haavoja ja nirhaumia kuin kuivaan korppuihoon. Bakteerit kaihtavat rasvattua ja ehjää ihoa, sen sijaan kuivassa, karheassa ja halkeilevassa ihossa ne lisääntyvät ja kukoistavat.

NIKSI KOTIHOITOON: Pese jalat päivittäin, kuivaa jalat ja erityisesti varpaiden välit hyvin. Rasvaa sääret ja koko jalkaterä jalkapohjaa myöden suihkun jälkeen, kun jalat ovat vielä hiukan kosteat. Voide imeytyy näin huomattavasti paremmin, kuin että laitat voiteen johonkin aikaan päivästä satunnaisesti silloin kun muistat. Laita rasvauksen jälkeen jalkoihin mukavat "rasvaussukat" esimerkiksi kevyet bambusukat. Älä piilota rasvaa kaapin perälle, vaan säilytä sitä näkösällä sellaisessa paikassa, että muistat rasvata jalat heti jalkojen pesun/suihkun/saunan jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yrittäjyys

Yrittäjyys on todella hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa toteuttaa omia unelmia ja saada itsenäisyyttä työelämään. Kun perustaa oman yrityk...