Jalkojen iho tarvitsee kosteutta

Jalkojen ainutlaatuisen anatomian ja toistuvan käytön vuoksi ei ole yllätys, että jalkojenhoidon ammattilaisena kohtaan työssäni paljon asiakkaita, joilla on jaloissa erilaisia iho-ongelmia.

Yleisin ja tavallisin ongelma on jalkojen ihon liiallinen kuivuus.

On muistettava, että jalkojen iho ja erityisesti jalkapohjan iho on täysin erilainen kuin iho muualla kehossa.

Jalkapohjan orvaskesi on paksumpi kuin muu iho. Jalkapohjassa on myös ylimääräinen ihokerros,  kirkassolukerros. Kirkassolukerros on ohuiden, tiheästi pakkautuvien ihosolujen läpikuultava peitto, joka tarjoaa ylimääräisen vesiesteen ja suojaa ihoa kitkan aiheuttamilta vaurioilta. Jalkapohjan ihossa ei ole talirauhasia, jotka auttavat voitelemaan ihoa, kuten muualla kehossa.

Keskiverto ihminen kävelee noin 10 000 askelta päivässä. Jalkojen iho joutuu väistämättä kovalle koetukselle. Kuivan ihon ongelmien hoidossa ja korjaamisessa on yhtä paljon kysymys terveydestä kuin kauneudestakin. Kun jalkojen iho on liian kuiva ja se halkeilee ja hilseilee, jalat eivät ole vain epämiellyttävän näköiset ja tuntuiset, vaan ne ovat myös voimakkaasti riskialttiina vaurioille ja infektioille.

Kuivien jalkojen syitä on monia 

Elämäntavat on yksi iso syyllinen. Kova liikunta, seisomatyö tai työ, jossa liikutaan paljon paikasta toiseen, huonot ja vääränlaiset kengät ja ylipaino vaikuttavat kaikki jalkojen hyvinvointiin. Säännöllinen/viikoittainen uimahallissa tai luonnonvesissä uiminen kuivattaa jalkoja ja koko vartalon ihoa. Liian kuuma jalkojen pesuvesi, liian lämpimät suihkut päivittäin ja kovat saippuat, poistavat kosteuden iholta. Tästä syystä jaloille ei suositella pitkiä jalkakylpyjä, sillä lämmin vesi ja siinä vielä lisänä erilaiset jalkakylpysuolat, kuivattavat ihoa.

Ympäristö on toinen tekijä - mihin aikaan vuodesta tahansa. Pitkittynyt kuuma kesä ja auringolle altistuminen sekä kuiva ja lämmin sisäilma talvikuukausina edistävät molemmat koko vartalon ihon kuivumista.

Kaikki ihon kuivumisen syyt eivät aina ole meidän hallinnassa. Perimä, ikääntyminen ja jopa raskausaika voivat aiheuttaa ihon ja jalkojen kuivumista. Huono verenkierto jaloissa, esimerkiksi diabeetikoilla, kuivattaa jalkoja. Psoriaasi, ekseema ja sieni-infektiot jaloissa kuivattavat väistämättä jalkoja. Joidenkin vitamiinien puutostilat ja niiden hoitoon käytettävät lääkkeet,  autoimmuunisairauksissa käytettävät biologiset lääkkeet ja monet muut lääkevalmisteet kuivattavat jalkoja. Näissä tapauksissa on ensiarvoisen tärkeää, että jalkojen iho saa tarvitsemansa kosteutuksen päivittäin. Kuiva, halkeileva ja hilseilevä iho voi johtaa mikrovaurioihin, jotka aiheuttavat bakteeri-, sieni- ja virusinfektioita. Erilaiset infektiot voivat puolestaan johtaa vakaviin seurauksiin - erityisesti immuunipuolustusta sairastavilla.

Nämä kaikki syyt rasittavat jalkoja ja johtavat herkästi jalkojen kuivumiseen ja kovettumien muodostumiseen.

Jotta jalat voivat hyvin ja iho on pehmeä ja joustava, tulee päivittäin käyttää hyvälaatuista jaloille suunniteltua jalkavoidetta tai jalkavaahtoa. Sillä on suuri merkitys millaista jalkojenhoitotuotetta käyttää, sillä kaikki voiteet, rasvat ja vaahdot eivät sovellu jalkojen iholle. Tärkeä tekijä oikeanlaisen voiteen valinnassa on, että kaikki voiteen ainesosat imeytyvät syvälle ihon kerroksiin.

Markkinoilla on paljon voiteita, jotka tarjoavat vain väliaikaista helpotusta kuiviin jalkoihin.

Öljypohjaiset tuotteet aikaan saavat aluksi joustavan ja kosteuttavan tunteen, joka valitettavasti on vain väliaikaista. Öljypohjaiset tuotteet eivät imeydy ihon syvimpiin kerroksiin vaan jäävät ihon pinnalle.

Okklusiiviset tuotteet; vaseliini ja kosteusvoiteet estävät tuotteen transpiraation, jossa elimistö poistaa jätetuotteet jalkapohjan hikirauhasten huokosista.

Runsaasti vettä sisältävät perusvoiteet eivät käytännössä imeydy jalkoihin lainkaan. Vaikka tavoite on kosteuttaa ihoa, käy niin, että voide vain kuivattaa kun sen sisältämä vesi haihtuu iholta.

Edellä mainituista syistä johtuen on erityisen tärkeää valita juuri jaloille suunniteltu ja sopiva voide eli mikä tahansa kosteusvoide, öljy tai vaseliini ei käy. Valitettavan usein kuulee asiakkaiden suusta lauseen - ei kai sillä niin väliä ole mitä voidetta sinne jalkoihin laittaa. Valitettavasti sillä kuitenkin on väliä!

Kuivat jalat tarvitsevat kosteutta ja hyvin kuivat jalat lisää kosteutta, eivät öljyjä. Tehokkaissa jalkahoitotuotteissa kosteuden sitoja on urea (karbamidi). Se on aineenvaihdunnan luonnollinen lopputuote ja tärkeä osa kehon luonnollista kosteusvoidetta. Hygroskooppinen urea sitoo ja säilyttää kosteutta. Sillä on erinomaiset vedensitomis- ja kuorintaominaisuudet ja se on luonnostaan antibakteerinen ja anti-inflammatorinen aineosa, jota valmistetaan laboratoriossa. Urea auttaa ihosoluja, jotka ovat tiivistyneet paineesta, avautumaan, häiritsemättä luontaista ihokudosta. Toisin sanoen pehmentää kovettumia ja estää niiden syntymistä.

Iloiset varpaat Super kantapäävoide on omassa asiakaskunnassani monen suosikki. Supervoide sisältää 25% ureaa. Supervoide sopii erityisesti karheille, kuiville ja halkeileville jaloille ja erityisesti kantapäille. Kerran päivässä käytettynä voide tuottaa tulosta jo muutamassa päivässä.

Footlogix sarjan 3+ vaahtovoide on kehitetty erityisesti halkeilevien ja kivuliaiden kantapäiden ja kovettumien pehmentämiseen. Voiteen teho perustuu urean ja iltahelokkiöljyn yhteisvaikutukseen sekä Footlogixin kehittämään DIT-teknologiaan, jonka avulla vaikuttavat aineet kulkeutuvat tehokkaasti ihon kaikkiin kerroksiin. Asiakkaan näkökulmasta yksi tämän voiteen parhaista ominaisuuksista on se, että iho ei jää voiteen levityksen jälkeen rasvaiseksi.

Säännöllisesti rasvatut jalat ovat kauniit ja hyvinvoivat. Kuiva iho ja kovettumat pysyvät poissa säännöllisellä kotihoidolla, johon riittää jalkojen päivittäinen pesu ja rasvaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...