Huomaa ruusu (jaloissa) ajoissa

Ruusu eli erysipelas on yleinen ihoinfektio, jonka aiheuttaja on pääsääntöisesti streptokokki.

Rikkoutuneen ihon kautta elimistöön päässyt bakteeri synnyttää ihoon ja ihonalaiseen kudokseen voimakkaan tulehdusreaktion.

Tyypillisemmillään ruusu tulee jalkoihin säären alueelle, mutta sitä voi esiintyä myös muualla kehossa.

Selkein oire on tulehtuneen kohdan punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu. Lisäksi sairastuneelle voi nousta lämpöä ja yleisvointi heikkenee.

Ruusun tärkein tunnusmerkki on oireiden äkillisyys. Jos jalkaa on aristanut ja turvottanut kuukauden ajan, kyse on todennäköisesti jostain muusta kuin ruususta.

Alttius saada ruusu lisääntyy iän myötä kun elimistön vastustuskyky heikkenee. Muita riskitekijöitä ovat ylipaino, diabetes, jalkojen turvotukset ja heikentynyt verenkierto. Infektio iskee helpommin, jos käytössä on immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys esimerkiksi syöpähoitojen vuoksi. Rintasyöpäpotilailla ruusua esiintyy ylävartalossa ja käsivarsissa.

Usein ruusun taustalla on jalkasilsa eli -sieni, jonka aiheuttamien ihorikkojen kautta bakteeri pääsee elimistöön. Tyypillisesti tulehdus alkaa pikkuvarpaan ja viereisen varpaan välistä. Ruusun laukaisevia tekijöitä voivat olla myös varvasvälihautuma, hiertymä, känsän väärä omahoito, rakko, pieni haava tai kolhu jalkaterässä tai sääressä.

Epäily ruususta on aina syy hakeutua päivystykseen nopeasti, sillä hoitamaton ruusu voi johtaa yleisvoinnin nopeaan heikentymiseen ja pahimmillaan verenmyrkytykseen. Ruusu nostaa tulehdusarvot hyvin korkeiksi.

Ruusua hoidetaan antibiooteilla tai ihoinfektioiden uuden Käypä hoito -suosituksen mukaisesti ensisijaisesti penisilliinillä. Yleensä lääkitys aloitetaan sairaalassa suonensisäisesti tai pistoksina lihakseen. Kun iho-oireet ja tulehdusarvot ovat tasaantuneet, voidaan hoitoa jatkaan suun kautta otettavalla lääkityksellä. Hoitoaika kokonaisuudessaan on noin 1-2 viikkoa.

Paras keino vähentää tulehtuneen raajan turvotusta ja ehkäistä ruusun uusiutuminen on kompressiohoito tukisidosten tai -sukkien avulla. Viilentävät kääreet lievittävät kipua akuutissa vaiheessa. Kortisonivoide rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Mahdollinen jalkasilsa on tärkeää havaita ja hoitaa, jottei ruusu uusiudu.

Infektion parannuttua on tärkeää huolehtia, että varvasväleissä ei ole sientä ja iho pysyy ehjänä ja hyvässä kunnossa. Hyvien ja tilavien kenkien käyttö on tärkeää. Sillä ehkäistään rakkojen ja hiertymien syntyminen. Säännöllinen rasvaus pitää jalkojen ihon pehmeänä ja kimmoisana, mikä ehkäisee haavaumien ja halkeamien syntyä.

Merkittävässä hoitovastuussa ruusun havaitsemisessa ovat kotihoidon työntekijät ja ikäihmisen omaiset ja läheiset. Aina tulisi olla aikaa kurkistaa ikäihmisen jalkoihin käyntien yhteydessä. Kaikki jaloissa olevat ihomuutokset ja haavaumat pitää hoitaa ajoissa, jotta saadaan infektiot ehkäistyä.

Jalkaterapeutit ja jalkahoitajat ohjeistavat asiakkaitaan jalkojen ihon hoidossa. Heidän ohjeitaan kannattaa todellakin kuunnella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...