Kynsilakan käyttö, ruusut ja risut

Osa hoitolassani asioivista asiakkaista kysyy, miksi en lakkaa kynsiä? Miksi hoitoihini ei kuulu varpaiden kynsien lakkaus?

Teen terveydenhoidollista jalkojenhoitoa, jossa jalkahoidon lopussa hoidan varpaiden kynnet ja kynsinauhat hoitovoiteella- tai öljyllä. Lisäksi lähes kaikkiin hoitoihin kuuluu jalkojen rasvaus ja hieronta. Tähän kombinaatioon ei kynsien lakkaus sovi, rasvaisia kynsiä ei voi lakata. En ole myöskään saanut koulutusta kynsien lakkaamiseen, enkä sitä mielestäni osaa edes tarpeeksi hyvin. Kynsien lakkaamiseen, geelikynsien ja rakennekynsien tekemiseen on erikseen omat ammattilaiset; kosmetologit ja/tai kynsien tekijät.

Terveydenhoidollisen jalkojenhoidon näkökulmasta kynsien lakkaus ei ole terveydenhoitoa, se on kauneudenhoitoa. Näitä kahta asiaa en halua sekoittaa. Kauneudenhoidosta yrittäjä maksaa arvonlisäveron, Valviran alaisesta jalkojen terveydenhoidosta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Siistit ja hyvin lakatut kynnet ovat kauniit. Jotta kynsilakalla lakatut kynnet pysyvät siistinä ja kauniina, täytyy niitä lakata viikoittain. Tärkeää on ottaa lakat aina kokonaan pois, ei vain korjailla.  Geelilakkaukset ja rakennekynnet pysyvät siistinä ja kauniina pidempään, mutta niitäkin täytyy korjata ja laittaa uudestaan säännöllisin väliajoin.

Jos omat kynnet ovat kovin hauraat, ei tavallisten kynsilakkojen käyttö ole valitettavasti hyväksi. Pitkäaikainen, jatkuva kynsilakkojen käyttö, ja siinä ohella erilaiset kynsilakkojen poistoaineet haurastuttavat kynsiä, aiheuttavat värimuutoksia ja kuivattavat kynsiä. Rakennekynnet ja geelilakkaukset tuhoavat pitkällä aikavälillä valitettavasti loputkin omat kynnet. Rakennekynsien ja geelilakkausten teossa käytettävät ainesosat saattavat aiheuttaa joillekin myös allergisia reaktioita.

Hoitolassani jalkahoidossa käy välillä asiakkaita, joille kosmetologi on laittanut varpaiden kynsiin kynsilakat. Valitettavan usein huomaan kynsilakkoja poistaessani, että asiakkaalla on varpaiden kynsissä hoitamaton kynsisieni, joka on peitetty kynsilakalla.

Jos kynsissä on kynsisieni, ei kynsilakkoja, geelikynsiä tai rakennekynsiä saa käyttää missään tapauksessa! Kynsisieni muhii kynnen alla, aiheuttaa kynsiin värimuutoksia, paksuntaa ja samalla haurastuttaa kynttä. Kynsisieni ei hoitamattomana parane itsestään vaan pahenee vain ajan myötä, varsinkin jos vielä käyttää kynsilakkaa peittämässä sitä.

Esteettisistä syistä moni valitettavasti sortuu lakkaamaan sieniset kynnet. Ja valitettavasti kosmetologit niitä myös lakkaavat sienestä huolimatta. Kynsisieni pitää kuitenkin hoitaa asianmukaisesti. Sen paraneminen vie oman aikansa mutta se kannattaa ehdottomasti tehdä. Huomioitavaa on, että kynsisientä voi esiintyä myös sormien kynsissä varsinkin jos sitä on jo varpaiden kynsissä, josta se on levinnyt sormiin. Kynsisieni ei ole siis pelkästään varpaiden kynsien ongelma.

Monet psoriasista sairastavat naiset käyttävät kynsilakkaa peittämään psorin haurastuttamia kynsiä. Kynsilakan pitkäaikaisella käytöllä on kuitenkin samat haittatekijät kaikenlaisille kynsille. Jos kynsi on jo lähtökohtaisesti sairas, ei kynsilakka sitä ainakaan paranna. Esteettisesti kynsi voi näyttää siistimmältä, ei muuta.

Julkisuudessa on keskusteltu rakennekynsien teossa käytettävien UV-uunien terveydelle aiheuttamista haitoista. Laitteissa käytettävät UV-lamput eivät ole yhtä voimakkaita kuin solariumissa käytettävät lamput mutta mahdollista ihosyöpäriskiä kannattaa pienentää käyttämällä käsille aurinkovoidetta kynsien teon yhteydessä. Maalaisjärjellä ajateltuna mikään säteilyannos muutaman viikon välein ei voi olla terveellistä. Huomioitavaa on, että UV-uunia täytyy osata käyttää oikein, jotta voidaan minimoida sen haittavaikutukset terveydelle.

Tärkeintä on hoitaa omia kynsiä hyvin, sekä sormien että myös varpaiden kynsiä. Laadukas kynsille ja kynsinauhoille tarkoitettu hoitovoide tai -öljy on jokaisen naisen luottoystävä laadukkaan käsi- ja jalkavoiteen lisäksi. Terveyden näkökulmasta siististi leikatut, viilatut ja luonnolliset omat kynnet ovat oikeasti ne kauneimmat sekä käsissä että jaloissa.

Jos kuitenkin käytät välillä kynsilakkaa, niin muista, että et pidä lakkaa kynsissä liian pitkään. Poistat lakat huolellisesti ja annat kynsien välillä levätä. Lepoaikana hoidat kynsiä, jotta ne kestävät paremmin kynsilakan kynsille aiheuttamat vauriot. Talvi on otollista lepoaikaa, kesällä voi sitten välillä koreilla lakatuin kynsin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...