Sisäänkasvanut kynsi - kivulias vaiva

Tykyttävä tunne, punoitus, paine ja kipu. Näillä sanoilla asiakkaat kuvailevat usein sisäänkasvanutta kynttä (unguis incarnatus) ja sen aiheuttamia tuntemuksia varpaassa.

Jalkojenhoidon ammattilaisille sisäänkasvanut kynsi ja siihen liittyvät vaivat ovat erittäin tuttuja.

Sisäänkasvanut kynsi on tila, jossa kynnen reuna painautuu kasvaessaan kynsivalliin. Yleensä sisään kasvanut kynsi ilmenee isovarpaassa. Tämä kivulias vaiva voi tulla kenelle tahansa iästä riippumatta. Sen syntymiseen ja ennaltaehkäisyyn voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota jalkojen itsehoitoon.

Vaivan syyt

Kynsien sisäänkasvamiseen on monia syitä, mutta yleisimmät syyt ovat valitettavasti virheellinen itsehoito sekä liian pienet sukat ja kengät.

Kun on totuttu ja opittu leikkaamaan kynnet väärin, seurauksena voi olla sisäänpäin kasvavat kynnet. Jos kynnet leikataan reunoista liian lyhyiksi, kynsipatja pienenee ja kasvaessaan kupertuu alaspäin. Tämä aiheuttaa painetta pehmytkudokseen minkä seurauksena kynsivalli voi tulehtua.

Toistuvat kuumat jalkakylvyt altistavat helposti sisäänkasvaville kynsille. Kosteus johtaa kynsiuurteiden pehmenemiseen. Pehmenneet kynsiuurteet eivät enää kestä kynnen tai kengän aiheuttamaa painetta ja kynsi painautuu syvemmälle kudokseen, mikä saa aikaan ihon rikkoutumisen.

Liian pienien sukkien tai kenkien käyttö muuttaa kynnen mallia, jolloin kynnen normaali kasvu häiriintyy. Turvotus, ylipaino ja runsas hikoilu pahentavat oireita. Jos jalkahygieniasta ei huolehdita riittävästi, kynsiuurteisiin kertyy likaa ja nukkaa. Epäpuhtaudet painavat kynttä ja seurauksena kynsiuurteeseen muodostuu painetta ja kynsi voi jopa irrota.

Joskus sisäänkasvaneen kynnen taustalla on fysiologisia syitä, kuten kynsilevyn malli, kynsivallin liiallinen kasvu tai poikkeavat 1. ja 2. jalkapöytäluiden mittasuhteet. Kynsilevyn malli on usein synnynnäinen mutta siihen vaikuttavat myös jalkineiden koko ja ikääntyminen. Ikääntyessä tapahtuu rappeutumista, mikä osaltaan vaikuttaa myös kynsiin; kynnet voivat alkaa kasvaa rullalle, kuivua ja kovettua.

Vaivan ennaltaehkäisy

Jalkojen oikeaoppinen omahoito on tärkein kynnen sisäänkasvua ehkäisevä keino.

Nämä omahoidon keinot ylläpitävät jalkojen ja varpaiden kynsien terveyttä:

- jalkojen pesu haalealla vedellä päivittäin
- kynsiuurteiden puhdistus pesun yhteydessä pehmeällä kynsiharjalla
- kynsien oikea leikkausmalli; leikkaa kynnet mahdollisimman suoraan, viilaa terävät kulmat tarvittaessa, älä pyöristä kynnen reunoja tai leikkaa reunoja liian lyhyeksi
- jalkaterien, kynsien ja kynsivallien rasvaus säännöllisesti päivittäin tai vähintään 2-3 kertaa viikossa
- käytä oikean kokoisia sukkia ja kenkiä
- kuperakyntisen kannattaa käydä leikkauttamassa varpaiden kynnet jalkojenhoidon ammattilaisen luona, jotta kivuliaita kynsipiikkejä ei pääse syntymään
- jos jalat hikoilevat runsaasti, kannattaa kiinnittää huomio oikeanlaisiin sukkiin ja käyttää jalkadeodoranttia tai talkkia
- suosi sukkamateriaalina villaa, merinovillaa, bambua tai keinokuitua
- lampaanvillaa voi käyttää varpaiden väleissä imemässä kosteutta
- on olemassa myös pohjallisia, jotka kuljettavat kosteutta pois ja pitävät jalat kuivina.

Ammattilaisen hoitoapu:

- sisäänkasvaneen kynnen hoidossa korostuu jalkojenhoidon ammattilaisen tarjoama hoito
- jalkahoitaja puhdistaa kynsiuurteet, poistaa epäpuhtaudet ja eritteet
- kynsi muotoillaan oikein ja kynsi ohennetaan, jos kynsi on kovin paksu
- kynnen ohentaminen keventää kynnen aiheuttamaa painetta
- mahdollinen kynsipiikki poistetaan ja kynttä kevennetään laittamalla kynnen reunan alle kuitukangaseriste - Capoline-nauha, joka vähentää kynnen hankautumista uurteeseen
- Capoline-nauhan laittaminen edellyttää, että kynnen reunassa on riittävästi pituutta, jotta nauha pysyy paikoillaan.

Capoline-nauha kynnen reunan alla.

- joissain tapauksissa kynteen on syytä tehdä kynnenoikaisuhoito jousella tai liuskalla, mikä auttaa kynttä kasvamaan oikeaan suuntaan
- kynnenoikaisu vaatii asiakkaalta sitoutumista hoitoon, sillä se joudutaan tekemään useamman kerran, jotta tavoitetaan haluttu hoitotulos.

Podofix kynnenoikaisu

- kynnenoikaisua ei voi tehdä, jos kynnessä on kynsisieni, tulehdus tai henkilö harrastaa paljon uimista, jolloin jalat/kynnet likoavat jatkuvasti.
- jos kynsivalli on tulehtunut, kannattaa käydä näyttämässä kynttä lääkärille, joka antaa reseptin antibioottihoitoa varten.

Vaikeaan, hyvin kuperaan kynteen, johon eivät kynnenoikaisut tehoa, on syytä tehdä kirurginen toimenpide; kiilaexcisio, jossa lääkäri puudutuksessa poistaa kynnen sivusta kaistaleen kynnen juureen asti.
 

Pediabaehr Teepuusalvaa voi käyttää sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Voide sisältää teepuuöljyä, joka on antimikrobinen eteerinen öljy. Voidetta levitetään hoidettavalle kynnelle ja kynsivalliin kahdesti päivässä. Hoitoalue voidaan tarvittaessa peittää Soft next -joustosidoksella. Voide vähentää kynnen aiheuttamaa paineen tuntua ja ehkäisee ihoärsytystä.
 


Lähde: mill's

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...