Syylän salat

Syylä - verruga vulgaris - on ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihomuutos. Syyliä voi esiintyä missä tahansa kehossa mutta yleisimmin niitä esiintyy käsissä ja jaloissa. Syylä on aluksi ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi. Vanhetessaan syylä voi halkeilla ja olla kivulias.

Vaikka syylät ovat yleensä lasten ja nuorten ongelma, voi niitä saada minkä ikäinen henkilö tahansa. Lasten syylät paranevat yleensä parin vuoden sisällä itsestään, kun elimistö alkaa kehittää vasta-aineita virusta vastaan. Aikuisilla erilaiset sairaudet, lääkitykset ja allergiat heikentävät vasta-aineiden muodostumista ja ilman hoitoa paraneminen voi kestää vuosia.

Syylät jalkapohjissa

Jalkapohjissa syylä voi esiintyä ryppäänä pieniä sisäänpäin kasvavia syyliä tai yksittäisenä kohoumana, joka aikaa myöten kovenee ja karheutuu ja monesti myös aiheuttaa kipua. Syylän ympärille kehittyy usein kovettumaa, joka voi erityisesti kävellessä aiheuttaa kipua.

Mosaiikkimaisesti levinnyt syyläkasvusto jalkapohjassa.

Syylän ympärille voi jalkapohjassa muodostua kovettumaa.

Syylä on yleensä helppo todeta, sillä syylän vuoleminen aiheuttaa pistemäistä verenvuotoa syylässä. Joskus syylä on vaikea erottaa känsästä mutta syylää käsittelemällä toteaminen on helppoa ammattinsa osaavalle jalkahoitajalle.

Syylän näköinen muutos kämmenessä tai jalkapohjassa saattaa olla myös harvinainen okasolusyöpä.

Syylien hoito

Syyliä ei tarvitse välttämättä hoitaa, koska ne ovat hyvälaatuisia ja häviävät yleensä itsestään. Syylän aiheuttama kipu ja kosmeettinen haitta ovat kuitenkin hoidon aiheita. Hoidon tavoitteena on pienentää näkyvää syyläkudosta ja herättää immuunivaste syylävirusta vastaan.

Apteekin itsehoitohyllyn syylänhoitovalmisteissa on salisyylihappoa, maitohappoa, metaani-/muurahaishappoa, monokloorietikkahappoa tai trikloorietikkahappoa. Valmisteet pehmentävät syylää, jolloin sen hiominen tai vuoleminen käsittelyjen välissä helpottuu. Salisyylihapolla on todettu olevan paras hoitoteho syyliin. Syylävalmisteita käytetään pakkausselosteen mukaisesti.

Syylänhoitovalmisteiden kohdalla on huomioitava, että niitä ei saa käyttää liian pitkään. Osa ihmisistä voi olla hoitoaineiden ainesosille myös allerginen. Jos iho on kovin ohut tai olet diabeetikko, ei syylän hoitoaineita suositella ollenkaan. Syylänhoitovalmisteilla voi polttaa ihon rikki, jos niitä käyttää liian pitkään, iho on kovin ohut tai hoitoainetta menee runsaasti syylän vieressä olevalle ehjälle iholle.

Syylän aiheuttamaa kipua voidaan helpottaa käyttämällä syylän ympärillä huoparengasta. Myös pihkavoiteesta on apua syylän pehmentämiseen.

Nestemäistä typpeä hyödyntävä Cryo-jäädytyshoito on yksi tapa tuhota syyliä. Nestetyppihoito tulee yleensä toistaa muutaman kerran, jotta lopullinen hoitotavoite saavutetaan. Nestetyppihoitoa antavat hoitoon perehtyneet yleislääkärit, jalkahoitajat ja jalkaterapeutit. Lasten syylien hoidossa nestetyppijäädytystä ei suositella.

Kirurgista syylänpoistoa tulisi välttää, koska toimenpide aiheuttaa arven, joka voi etenkin jalkapohjassa muodostaa ajan kuluessa ympärilleen kovettumaa ja mahdollisesti känsän. Myös syylä voi toimenpiteestä huolimatta uusiutua.

Syylien ehkäisy

Jalkapohjien syylät tarttuvat helposti yleisistä uimahalleista, pukuhuoneista, liikuntasaleista ja saunoista. Käsien syylien tarkkaa tarttumistapaa ei tunneta. Jo muodostuneiden syylien raapiminen ja pureskelu sekä kynsinauhojen nyppiminen ja repiminen voi levittää syyliä omalla iholla.

Syylien havainnoinnissa on hyvä olla tarkkana. Syylän näköinen muutos kämmenessä tai jalkapohjassa saattaa olla myös harvinainen okasolusyöpä.


Lähteet: Terveyskirjasto, Hoitolatukku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...