Salakavala nivelrikko (artroosi, osteoartriitti)

Jos polvea kolottaa pitkällä lenkillä, kylmällä ilmalla tai yöllä levossa, saatat kärsiä nivelrikosta. Kipuun voi liittyä myös nivelen turvotusta ja punoitusta. Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus ja oireilevaa nivelrikkoa sairastaa ainakin miljoona suomalaista.

Nivelrikkoisten määrä lisääntyy koko ajan ja siihen on syynä eliniän pidentyminen. Lähes jokaisella kuusikymppisellä on jossain nivelessä nivelrikkoa, vaikkei oireita olisikaan.

Nivelrikkoa esiintyy polvissa, lonkissa, ukkovarpaan tyvinivelessä, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Sairaus voi muhia nivelissä kauan ja pahentua hiljalleen, sillä se löydetään yleensä vasta kun kivut saavat hakeutumaan lääkäriin. Niin kauan kuin nivelrikko on lievää, sitä ei välttämättä huomaa.

Nivelrikko voidaan todeta varmuudella vain röntgen- tai magneettikuvauksella. Verikokeilla tai nivelnestenäytteellä voidaan sulkea pois muita sairauksia, kuten reuma, kihti ja Lymen tauti.

Nivelrikon syyt ja altistavat tekijät

Nivelrikon perimmäistä syytä ei tiedetä. Nivelrikko on nivelen ruston parantumaton sairaus. Rusto on elävää kudosta, joka uusiutuu koko ajan. Nivelrikossa rustoa tuhoutuu enemmän kuin uusiutuu. Rusto suojaa niveltä ja sen ansiosta nivelen pinnat liukuvat pehmeästi. Kun rusto häviää, nivelen luut hankautuvat toisiaan vasten, jolloin ne alkavat kärsiä. Myös ympärillä olevat pehmytkudosrakenteet vaurioituvat ja kipuilevat. Vaurioitunut nivelrustokudos ei parane ennalleen ja muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa.

Kaavakuva nivelrikossa todettavista muutoksista.
Nivelrikossa nivelpintoja peittävä rusto vaurioituu, ohenee ja häviää osittain kokonaan.
Luuhun voi ilmaantua pieniä onteloita ja nivelkapselissa esiintyä tulehdusmuutoksia.

Vanhenemisen lisäksi isojen nivelten nivelrikolle altistavat raskas työ, niveliä kuormittava urheilu, ylipaino, nivelten virheasennot, erilaiset vammat ja tulehdukset sekä perimä. Sormien nivelrikon syy on yleensä perinnöllinen.

Nivelrikon oireet

Nivelrikkokipu on jomottavaa, se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Sairauden edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja sitä on myös yöllä. Kipu on yleensä paikallista mutta voi esim. lonkasta säteillä polveen ja päinvastoin. Nivelissä on aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Sairauden edetessä nivelen liikerata pienenee.

Alaraajojen (polvi, lonkka) nivelrikoissa kävely tasamaalla sekä portaissa vaikeutuu. Nousu tuolilta, wc-istuimelta ja sängystä on hankalaa. Lonkan nivelrikko säteilee yleensä pakarassa, etureidessä ja nivusissa. Pitkälle ehtineessä alaraajojen nivelrikoissa sukkien, housujen ja kenkien pukeminen sekä varpaiden kynsien leikkaaminen vaikeutuu. Lonkkien ja polvien nivelrikko aiheuttaa liikkumattomuutta ja heikentää toimintakykyä.

Selkärangan nivelrikko voi ahtauttaa selkäytimestä tulevien hermojen luisia aukkoja, mistä seuraa jalkoihin säteilevä selkäkipu, iskias.

Ukkovarpaan tyven nivelrikkoon liittyy usein vaivaisenluu. Vaikka vaivaisenluuta ei olisikaan, muodostuu usein ukkovarpaan tyvinivelen päälle rustoinen patti, joka on arka ja kipeä. Ukkovarpaan nivelrikko vaikeuttaa kävelyä ja saattaa aiheuttaa vaikeitakin asentovirheitä, jotka kipeyttävät polvia, lonkkia ja selkää.

Sormien nivelrikossa nivelten kohdalle syntyy kovia luukyhmyjä. Nivelrikko tekee kädestä kömpelön ja puristusvoima heikkenee. Sormi tai sormet eivät koukistu niin kuin aikaisemmin.

Nivelrikon hoito

Nivelrikkoa ei valitettavasti voi parantaa. Nivelrikon oireita, kipua, voidaan hoitaa kylmähoidoilla, fysioterapialla ja kipulääkkeillä, ensisijaisesti parasetamolilla. Joissakin tapauksissa voidaan joutua turvautumaan tulehduskipulääkkeisiin. TENS - transkutaatinen neurostimulaatio ja akupunktio saattavat lyhytaikaisesti vähentää nivelkipua ja parantaa toimintakykyä. Niveleen sisäisesti annettu hyaluronaattiruiske saattaa lievittää polvinivelrikkoon liittyvää kipua. Tulehdusvaiheessa niveleen annettu glukokortikoidihoito yleensä lievittää kipua ja tulehdusreaktiota.

Vaihtoehtoisena hoitomuotona voi käyttää luontaistuotevalmiste glukosamiinia, jonka hyödyistä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta joillekin potilaille siitä on ollut apua.

Geelimäisistä, tulehduskipulääkkeitä sisältävistä reumavoiteista, on hyötyä sorminivelten nivelrikossa. Sormien nivelrikossa on säännöllisellä nivelten harjoittelulla todettu olevan merkittävä vaikutus nivelten toimintaan.

Alaraajojen nivelrikoissa on vältettävä sairaan nivelen liiallista kuormittamista. Ylipainoiselle nivelrikkopotilaalle on tärkeintä vähäenerginen ruokavalio ja nivelten liikkuvuusharjoittelu. Laihtuminen lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä. Kotivoimistelun avulla nivelet pidetään liikkuvina ja lihakset kunnossa. Liikuntamuodoista uinti ja pyöräily ovat parhaita nivelrikkopotilaille.

Kävelyn avuksi on ehkä jossain vaiheessa syytä ottaa keppi tai rollaattori. Turhaa seisomista kannattaa välttää ja istuimina on hyvä suosia korkeajalkaisia tuoleja. Raskaita taakkoja ei saa kanniskella. Pukemisen apuvälineinä voidaan käyttää tarttumapihtiä, sukanvetolaitetta ja pitkävartista kenkälusikkaa.

Niveliä voidaan tukea joko jäykällä tai elastisella (esim. neopreeni) tuella. Jäykkää tukea käytetään ensisijaisesti epävakaassa nivelessä. Polvinivelrikossa voidaan käyttää kuormitusta vähentävää polvitukea, joka voi parantaa polven liikkuvuutta. Polvituen kuormitusta vähentävä vaikutus voi hidastaa nivelrikon etenemistä.

Kivut jäävät leikkauspöydälle

Jos nivelrikkokipu ei ole enää muutoin hallittavissa ja niveleen on kehittynyt merkittävä liikerajoitus, virheasento tai potilaan kyky selviytyä päivittäisistä toiminnoista on merkittävästi huonontunut nivelrikon takia, voidaan tehdä tekonivelleikkaus yksilöllisen harkinnan mukaisesti.

Tekoniveliä asennetaan varsinkin polviin ja lonkkiin, mutta niitä voidaan laittaa myös olkapäähän, kyynerniveleen, nilkkaan ja joihinkin pikku niveliin. Lonkka- ja polviproteesit kestävät ainakin 10-15 vuotta, mutta polven tekonivelen elinikä voi olla niitä huomattavasti pidempi. Jos tekonivel joudutaan asentamaan nuorena, edessä on todennäköisesti uusintaleikkaus. Tekonivelen vaihto on iso ja hankala operaatio. Siksi tekoniveleen ei turvauduta liian aikaisin.

Tekonivelen kanssa voi harrastaa kaikkea perusliikuntaa. Maratonia sillä ei kuitenkaan kannata juosta, koska iskut heikentävät proteesin kestävyyttä.

Suomessa tehdään vuosittain noin 24000 tekonivelleikkausta. Leikkauksessa sahataan vaurioituneet nivelosat pois ja niiden tilalle asennetaan tekonivel. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Toipumisaika riippuu leikkauksesta, potilaan iästä ja perussairauksista.

Lonkkapotilaat toipuvat varsin nopeasti. Polvipotilaiden toipumisaika kestää yleensä useita kuukausia, sillä polvileikkaus on isompi kuin lonkkaleikkaus. Suurin osa leikkauksista onnistuu hyvin ja kivut jäävät leikkauspöydälle.

Nivelrikon ehkäisy

Terveellisillä elintavoilla voi ehkäistä nivelrikon syntyä ja hidastaa sen etenemistä. Säännöllinen liikunta ylläpitää ja parantaa nivelrustojen hyvinvointia sekä aineenvaihduntaa. Kävely, hiihto, pyöräily ja uinti ovat hyviä lajeja mutta lähes mikä tahansa liikunta on nivelterveydelle hyväksi.

Vaa'an lukemaa kannattaa myös tarkkailla. Jos painoindeksi on liiaksi koholla, nilkan, polven ja lonkan nivelrikon riskit kasvavat selvästi. Lihavuus aiheuttaa elimistöön matala-asteista tulehdusta, joka lisää nivelrikon riskiä.

Tapaturmien ehkäisy vähentää nivelrikon vaaraa. Niveliin kohdistuvaa raskasta kuormitusta, kuten toistuvaa kyykistelyä, nivelten ääriasentoja ja hyvin raskaiden taakkojen nostamista kannattaa välttää. Nivelen vakautta vähentävät vammat on hoidettava hyvin. Ehkäisy on erittäin tärkeää niillä henkilöillä, joilla on useita riskitekijöitä.

Nivelet kannattelevat sinua, pidä niistä huolta!


Lähteet: Terveyskirjasto ja Reumaliitto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...