Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

 Vaivaisenluu yleistyy valitettavasti monilla ikääntymisen myötä.

Vaivan kehittymisen syynä ovat usein liian kapeat ja ahtaat kengät. Vaivaisenluu on jossain määrin myös perinnöllinen mutta itse voi suuresti vaikuttaa oikeilla kenkävalinnoilla vaivaisenluun syntyyn.

Vaivaisenluun hoidon aloitus jo varhaisessa vaiheessa auttaa välttämään vakavat jalkaongelmat.


Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluu johtuu isovarpaan tyviniveleen kohdistuvasta voimakkaasta kuormituksesta, joka aiheuttaa kipua ja usein myös luun kohdalle ulkonevan kyhmyn. Rasituskivun lisäksi isovarpaan tyvinivel voi tulehtua ja turvota. Vaivaisenluun aiheuttama jalan virheasento aiheuttaa sisään kasvaneita kynsiä, kovettumia ja känsiä. Pahentuessaan vaivaisenluu aiheuttaa kävelyvaikeuksia, isovarpaan tyvinivelen  kulumakipuja sekä päkiän levetessä päkiänseudun kipuja.

Tyvinivelen asennon suoristaminen, ihon suojaaminen sekä lihasten ja nivelten vahvistaminen ovat avaintekijöitä vaivaisenluun hoidossa.

Vaivaisenluun hoito levossa

Alkava vaivaisenluu voidaan pysäyttää käyttämällä säännöllisesti vaivaisenluun oikaisijaa, joita löytyy erilaisia malleja apteekeista ja nettikaupoista. Vaivaisenluun oikaisija ehkäisee lievän vaivaisenluun etenemistä. Oikaisija lievittää kipua tyvinivelessä suoristamalla isovarpaan luiden asentoa, venyttää kiristyneitä lihaksia ja pehmytkudoksia sekä ohjaa tyvinivelen oikeaan toimintaan. Varhaisessa vaiheessa käytettynä vaivaisenluun oikaisija voi edesauttaa varpaan tyvinivelen palautumista normaaliin asentoon. Vaivaisenluun oikaisija on tarkoitettu säännölliseen, päivittäiseen käyttöön levon aikana.

Vaivaisenluun hoito liikkeessä

Isovarpaan oikaisija suoristaa isovarpaan asentoa ja lievittää kipua isovarpaan tyvessä. Oikaisija suojaa ihoa erottamalla 1. ja 2. varpaat toisistaan sekä estää varpaiden kääntymisen toisen varpaan alle tai päälle. Oikaisija on oikean kokoinen, kun se istuu hyvin varvasväliin.

Isovarpaan oikaisijasta käytetään myös nimitystä ortoosi. Useat jalkahoitajat tai jalkaterapeutit tekevät ortooseja silikonimassasta asiakkaan jalkaan sopivaksi. Asiakkaalle tehty yksilöllinen silikoniortoosi on usein käytössä miellyttävämpi ja oikeasti asiakkaan jalkaan sopiva kuin apteekeista hankittu valmis oikaisija.

Oikaisijaa hankittaessa ja käytettäessä tulee huomioida, että isovarpaan asentoa ei tule korjata yli suoran linjan. Isovarpaan oikaisijaa käytetään sukat ja kengät jalassa liikkuessa. Sopivaa oikaisijaa hankittaessa tulee huomioida riittävä tila varpaille kengissä oikaisijan kanssa. Liian pienien ja kapeiden kenkien kanssa oikaisijan käyttö ei onnistu.

Ihonsuojapalat suojaavat jalkoja ja estävät vaivaisenluun hiertymien sekä rakkojen syntymisen kävellessä tai urheillessa. Ihonsuojan silikonigeeli ehkäisee hankausta, vaimentaa iskua ja pitää suojan paikallaan jalan ollessa tiiviisti kengässä. Ihonsuojia voi käyttää vaivaisenluun lisäksi suojaamassa päkiää tai kantapäätä. Huomaamaton ihonsuoja mukautuu hyvin ihoon ja sopii käytettäväksi kaikenlaisissa kengissä. Ihonsuojapalat ovat pestäviä ja näin uudelleen käytettäviä. Ihonsuojapalat ovat turvallinen vaihtoehto kaikille käyttäjille perinteisiin rakkolaastareihin verrattuna. Ihonsuojapaloja myydään apteekeissa ja joissakin jalkahoitoloissa.

Jalkojen rasvaus

Tärkeä itsehoito-ohje vaivaisenluusta kärsiville on jalkojen säännöllinen rasvaus. Vaivaisenluun kohdalla olevaa ulkonevaa kyhmyä tulee hieroa kosteuttavalla voiteella, jotta siihen ei muodostu kovettumaa tai känsää tai iho ei muuten menisi rikki. Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihon kuivuminen ja ihorikkojen syntyminen. Hyvin rasvattu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen hieronta rasvauksen aikana tehostaa voiteen imeytymistä ja vilkastuttaa ihonalaisen pehmytkudoksen nestekiertoa.

Oikeankokoiset kengät

Suomalaisilla on useimmiten leveälestinen jalka, joka hyvin usein tungetaan liian kapeisiin kenkiin. Kapea kenkä painaa pikkuvarvasta, aiheuttaa kipua isovarpaassa ja isovarpaan vääristynyt asento aiheuttaa vähitellen vaivaisenluun. Vaivaisenluun kehittymisen yleisin syy on valitettavasti vääränmallinen ja huonosti istuva kenkä.

Kenkien tulisi olla tarpeeksi leveät, joustavat, kärjestä tilavat ja matalakorkoiset. Kengän etuosa ei saa olla kärkeä kohti voimakkaasti kapeneva, vaan tarpeeksi leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua ja kenkä ei paina varpaita toisiaan kohti, jolloin riski vaivaisenluun muodostumiselle kasvaa. Kengän lestin tulee olla tarpeeksi leveä ja korkea, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan. Liian lyhyt kenkä aiheuttaa vaivaisenluun lisäksi vasaravarpaisuutta ja suuria ongelmia kynsiin.


Vaivaisenluun jumppa

Säännöllinen jalkavoimistelu ehkäisee vaivaisenluun pahenemista, tukee varpaiden lihasten toimintaa ja oikeaa, suoraa asentoa.

1. Jalkojen lihaksia ja verenkiertoa voit aktivoida nousemalla päkiöille/varpaille ja laskeutumalla alas. Toista liikettä jalkaterien ollessa suoraan eteenpäin, ulospäin ja sisäänpäin. Tee harjoituksessa 30 toistoa/asento.

2. Päkiän poikittaiskaarta voit aktivoida seuraavalla liikkeellä. Istu tuolille ja nosta toinen jalka syliin. Ota kiinni jalasta siten, että peukalot ovat päkiänivelen kohdalla, jalkapohjan puolella. Muodosta U:n muotoinen kaari painamalla peukaloita päkiää vasten. Tee harjoitusta 5x10 s/jalka.

3. Laita jalka lattialle, aseta pallo päkiänivelten taakse ja pidä kantapää lattiassa. Paina päkiää palloa vasten niin että päkiänivelten rystyset näkyvät ja varpaat osoittavat suorina lattiaa kohti. Tee harjoitusta 10x10 s/jalka. Tee liike molemmilla jaloissa.


4. Varpaiden lihaksia voit aktivoida harottamalla varpaita. Pidä jalkaterä maassa koko harjoituksen ajan. Tee 3x10 toistoa molemmilla jaloilla.

5. Isonvarpaan lihaksia voit aktivoida nostamalla isovarvasta ylös. Pidä päkiä ja kantapää maassa. Tee 3x10 toistoa molemmilla isovarpailla.

Avojaloin kävely vahvistaa ja aktivoi jalkaterän lihaksia. Suosi epätasaisella alustalla paljain jaloin kävelyä, sillä se parantaa liikehallintaa ja joudut käyttämään jalkojen pieniä lihaksia. Hyvässä kunnossa olevat jalkojen lihakset tukevat jalkaterän muita rakenteita, kuten luita, niveliä ja pehmyskudoksia.

Huomioithan kuitenkin, että paljain jaloin kävelyä ei suositella henkilöille, joilla on tuntopuutoksia jaloissa. Erityisesti diabeetikkojen tulee olla varovaisia paljain jaloin kävellessä. Heille suosittelen paljasjalkakenkiä metsäkävelyille.


Vaivaisenluiden parasta ennaltaehkäisyä ovat hyvät kengät, jalkojen rasvaus ja säännöllinen jalkajumppa.


Tähän juttuun kuvat lainattu netin syövereistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...