Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole!
Jalkojen perushoidossa jalkahoitaja poistaa jaloistasi yleensä kovettumat ja känsät, leikkaa ja hoitaa kynnet, myös sienikynnet sekä rasvaa ja mahdollisesti hieroo jalkasi.
Vaikka jalat ovatkin hyvässä kunnossa jonkin aikaa jalkahoidon jälkeen, niin jatkohoito on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni.
Säännöllinen jalkahoito jalkahoitajan luona on ehdottomasti tarpeen vähintään 2 - 6 kertaa vuodessa jos et itse pysty tai halua jalkojasi erityisemmin hoitaa.
Mitä vähemmän hoidat itse sitä useammin on syytä käydä jalkahoitajan luona.
Omahoidon tärkeys korostuu jos:
- sinulla on diabetes tai nivelreuma
- jalkojen virheasennot aiheuttavat runsaasti kovettumia tai känsiä
- sinulla on jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista tai turvotusta
Omahoidossa tulee huomioida, että kaikkien jalkojen hoitoon tarkoitettujen hoitovälineiden tulee olla henkilökohtaisia, jotta vältyt ikäviltä jalkainfektioilta. Myös perheenjäsenten kesken on tärkeää, että kaikilla on esimerkiksi omat kynsisakset tai -leikkurit.
- pese jalat haalealla vedellä käyttäen mietoa pesunestettä
- kuivaa jalat huolellisesti, erityisesti varpaiden välit
- rasvaa jalkaterät ja jalkapohjat rasvapitoisella jalkavoiteella
- rasvaa sääret kosteuttavalla perusvoiteella
- käytä sopivia sukkia ja kenkiä
Viikoittainen omahoito:
- tarkasta jalkojen kunto
- tutki jalkapohjat käsipeilin avulla
- tunnustele jalkapohjat ja tee havainnot mahdollisesti tapahtuneista muutoksista
- tunnustele ihon lämpötilaa kädenselällä ja turvotusta painamalla kevyesti sormenpäillä
Jalkaterän iholle ilmaantuneet hankaumat ja ihorikot, haavat tai halkeamat kannattaa ottaa vakavasti ja hoitaa huolellisesti. Mahdollinen tulehdus iholla ilmenee kuumotuksena, punoituksena ja kipuna.
Varvasvälit on syytä pitää puhtaina ja kuivata aina huolellisesti pesun jälkeen. Jos jalat hikoilevat runsaasti on hyvä käyttä varvasväleissä talkkia tai esimerkiksi lampaanvillaa suojaamaan hautumilta.
Kynnet tulee leikata mahdollisimman suoraan. Näin vältyt ikävältä kynsien sisäänkasvulta. Jos kynnet ovat paksut, leikkaa kynnet heti pesun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeämmät. Kynnen reunat voi kevyesti tasoittaa viilalla.
Päivittäinen/viikoittainen säännöllinen jalkajumppa tukee alaraajojen ja jalkaterien oikeanlaisia toimintoja. Jalkavoimistelu ehkäisee jalkakipujen lisäksi virheasentojen syntymistä ja toiminnallisen (ns. linttaan astuminen) lattajalan kehittymistä. Hyviä jalkajumppaohjeita löytyy paljon netistä ja myös täältä minun blogistani.
Jalkojen ja säärien ihon rasvaus on omahoidon kulmakivi
Päivittäisellä jalkojen ja säärien rasvauksella huolehdit ihon kosteustasapainosta ja estät ihomuutosten (rakko, hankauma, känsä, kovettuma) ja jalkainfektioiden syntyä. Rasvaus pitää ihon joustavana, ehjänä ja puolustuskykyisenä. Säännöllinen rasvaus ehkäisee myös varpaiden kynsien kuivumista ja helpottaa paksujen kynsien leikkaamista.
Jalkapohjat tulee rasvata rasvapitoisella (30% - 80%) perusvoiteella tai jaloille erityisesti tarkoitetuilla jalkavoiteilla, joita löytyy monenlaisia erilaisille ihotyypeille. Voidetta ei ole hyvä käyttää liikaa, vaan tarkoitus on, että voide imeytyy hyvin jalkoihin. Voiteiden imeytyvyydessä on myös eroja.
Säärien ihon voi rasvata kevyemmällä kosteuttavalla perusvoiteella (rasvapitoisuus 15% - 20%).
Jotta iho ei ns. kyllästy saman tuotteen jatkuvasta käytöstä, kannattaa välillä vaihtaa tuotemerkkiä.
Rasvaaminen on hyvä tehdä aina pesun tai suihkun jälkeen, koska peseytymisen jälkeen tehty rasvaus sitoo kosteuden ihoon ja tehostaa rasvauksen tulosta.
Kovettuma-alueet pehmenevät hyvin kun voide hierotaan ihoon kämmenellä pyörivin liikkein. Kovettumia ei tule raspata itse. Raspaamisen seurauksena iho puolustautuu ja kasvattaa lisää uutta ihosolukkoa ihon suojaksi. Raspaaminen tai erilaisten jalkahöylien käyttö voivat helposti aiheuttaa ihorikon, mikä lisää jalkainfektion riskiä.
Varvasvälejä ei yleensä suositella rasvattavan, tästä ovat poikkeuksena sienivoiteet ja hikoilua estävät voiteet. Jos varvasvälit ovat ehjät eikä hikoilua jaloissa esiinny, ei haittaa vaikka varvasväleihin vähän rasvaa menee.
Jos säännöllinen, viikoittainen rasvaus ei auta jalkojen kuivuuteen, voi olla, että voidetta on käytetty liian säästeliäästi tai sen rasvaprosentti on väärä. Jos jalat kaikesta rasvaamisesta huolimatta ovat aina hyvin kuivat ja hilseilevät, voi syynä olla krooninen kuiva jalkasilsa. Kuivaan jalkasilsaan viittaa usein ohut jalkapohjan ja sisäkaaren sekä jalkaterien sivuille nouseva mokkasiinimainen hilseily.
Puutteellisen omahoidon seuraukset
Puutteellisen omahoidon yleisimpiä seurauksia ovat ihomuutokset; kuiva iho, känsät ja kovettumat, kantapäähalkeamat ja värvasvälihautumat.
Ihomuutokset voivat johtaa myös bakteerien (ruusu), sienten (jalkasilsa tai kynsisieni) tai virusten (syylä) puhkeamiseen. Infektiot ovat helposti ehkäistävissä kun huolehditaan jalkojen puhtaudesta ja ihon rasvauksesta, hoidetaan ja leikataan varpaiden kynnet oikein sekä pidetään varvasvälit ehjinä ja kuivina. Suojatossujen käyttö on hyvin tärkeää liikuttaessa uimahalleissa, kylpylöissä sekä yleisissä sauna- ja pesutiloissa.
Jalkaterien ja varpaiden malli, luiset ulokkeet ja varpaiden virheasennot sekä pehmytkudoksen surkastuminen lisäävät kovettumia. Kuiva iho kovettuu ja känsiintyy herkemmin kuin joustava rasvattu iho.
Kynsimuutokset ovat hyvin tavallisia. Kynnen väri, koostumus tai muoto muuttuu. Kynsimuutokset voivat johtua monista eri tekijöistä mutta omahoidolla ja omilla kenkävalinnoilla on suuri merkitys. Varpaiden kiputilat ovat erityisesti naisilla esiintyviä ns. kenkäsairauksia.
Jalka- ja säärikivut ovat hälytysmerkki, jotka pitää ottaa aina tosissaan. Kipua välttääkseen ihminen muuttaa jalkaterän kuormitusta ja se vaikuttaa koko jalan toimintaan ja johtaa epätasapainoon. Myös selkä- ja lonkkakivut vaikuttavat alaraajoihin. Kipua ei pidä sietää pitkään vaan mennä vaivan kanssa lääkäriin.
Itse teen työtä jalkojen perushoidon alueella ja työhöni kuuluu vahvasti asiakkaiden omahoidon ohjaus. Kannustan, neuvon ja ohjaan kuinka asiakkaat voivat itse vaikuttaa omaan jalkaterveyteen ja omaan itsenäiseen liikkumiseen mahdollisimman pitkään. Hyvällä ja säännöllisellä omahoidolla sekä säännöllisellä käynnillä jalkahoitajan luona jalkasi voivat hyvin, mieli lepää ja askel on kepeä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti