Mistä maksat jalkahoidossa?

Vuoden kestäneen yrittäjyyteni aikana olen törmännyt siihen, että monilla asiakkailla ei ole mitään käsitystä siitä, mistä ja millaisista asioista jalkahoidon hinta koostuu.

Yleinen käsitys näyttää olevan, että saan maksetun hoidon hinnan puhtaana käteen itselleni, mikä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Maksan jokaisesta hoitomaksusta suurimman osan erilaisina kuluina, vain murto-osa summasta jää palkkana minulle.


Ikäväkseni palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa jalkahoitoja tehdessäni olen kokenut myös hoitohenkilökunnan taholta painostusta jalkahoidon hinnan alentamiseen. Hoitohenkilökunnan olisi hyvä ymmärtää, että teen työtä yksityisyrittäjänä. Minun on saatava työstäni sellainen korvaus, että saan kaikki työhön tarvittavat menot katettua, niin ajan kuin tarvikkeetkin ja myös palkan itselleni.
Valitettavasti kuukausipalkkaa nauttivat eivät tätä asiaa tunnu ymmärtävän.

En tee työtäni riistääkseni eri-ikäisiä asiakkaitani, vanhuksia ja vammaisia vaan auttaakseni ja hoitaakseni, tarjotakseni heille hyvin tärkeää jalkojenhoitopalvelua.
Tämä on koko työni lähtökohta ja tärkein syy miksi olen jalkahoitoyrittäjäksi ryhtynyt.
Koen tällä hetkellä, että minulla on paljon enemmän aikaa yksittäiselle asiakkaalle tässä työssä kuin mitä koskaan perus hoivatyössä laitoksessa tai palvelutalossa on mahdollista.


YRITTÄJYYDESTÄ

Yrittäjyydessä itsenäisyys ja oma vapaus on se juttu, josta erityisesti pidän!
En koe yrittäjyyttä mitenkään rankaksi mutta oma haasteensa on, että saa hankittua riittävän asiakaskunnan.
Lisäksi on tärkeää, että saan työstä sen verran tuloa, jolla pystyn hankkimaan kaikki tarvikkeet ja välineet ja vielä mielellään itselle palkkaa.
Rikastumaan kaltaiseni pienyrittäjä ei Suomessa pääse!
Itse teen työtä suurin piirtein sillä hinnalla, minkä saisin lähihoitajana toisen palveluksessa.
Julkisuudessa on paljon keskusteltu lähihoitajan työn arvostuksesta ja palkkatasosta ja sehän ei tunnetusti ole huipussaan; ei arvostus eikä etenkään palkat.

Ikävää on, että olen työssäni jalkahoitajana törmännyt muutaman kerran asiakkaan taholta myös siihen ajatukseen, että teen varmasti tätä työtä pimeästi, varsinkin kun yritykseni toimitilat ovat kotini yhteydessä.
Joku on jopa ihmetellyt, että kirjoitanko todellakin kuitin! Kyllä, kaikille sitä tarjoan mutta aina kaikki eivät sitä halua tai tarvitse.
Jokaisesta maksusta teen kuitin kirjanpitoon. Käteisellä maksettaessa kirjoitan perinteisen kuitin käsin ja pankkikortilla maksettaessa saan maksutiedot kirjanpitoon iZettle-maksupäätteen kautta.

Yritykseni on siis ihan virallinen ja minulla on Y-tunnus.
Olen saanut taloyhtiöltä luvan jalkahoitotyön harjoittamiseen näissä tiloissa kotonani.
Lisäksi olen tehnyt tarvittavat ilmoitukset ja selvitykset tilojen soveltuvuudesta jalkahoitotyöhön ympäristökeskukseen sekä ilmoittautunut verottajan ennakonpidätysrekisteriin.
Koulutukseni voi jokainen tarkistaa itse JulkiTerhikistä.
Yrityksen nettisivulta www.jalkahoitolatakatassut.fi löytyy myös tarkempi koulutus- ja työkokemushistoriikki.



KULURAKENNE

Tämän juttuni ensisijainen tarkoitus on valaista sinulle, nykyinen tai tuleva asiakkaani, mistä jalkahoidon asiakkaat maksavat käydessään luonani jalkahoidossa tai kun käyn asiakkaan luona kotikäynnillä tai laitoskäynnillä palvelutalossa ja hoitolaitoksissa.

Jokaisella yrittäjällä kulut ovat erilaiset, mitään yhtenäistä kaavaa ei ole, mihin hintojen tulisi perustua.
Jalkahoidon hinta saattaa vaihdella paljonkin riippuen siitä missä ja kenellä jalkahoitosi teetät.
Pääkaupunkiseudulla on usein kalliimmat hinnat kuin muualla Suomessa.
Jalkahoitoja tekevät myös hyvin erilaisen koulutuksen saaneet alan ammattilaiset, joilla kaikilla on erilainen käsitys ja arvostus omaa työtään kohtaan.
Kaikilla on kuitenkin suhteellisen samanlaiset kulut liittyen tuotteisiin ja tarvikkeisiin mitä itse työn tekemiseen tarvitaan.

Jos kohtaat jalkahoitajan, joka tekee sinulle täydellisen jalkahoidon 20 €:lla, voin kertoa, että hän ei ehkä ole pätevä työhönsä tai sitten hän on juuri se "pimeää työtä tekevä". Hänellä saattaa olla vain yhdet työvälineet, joilla hän tekee jalkahoidon kaikille asiakkaille, ja levittää näin "iloiset jalkasienet" asiakkaalta toiselle. Valitettavasti tällaisiakin jalkahoidon tekijöitä on liikkeellä.



Yrityksellä on kuukausittain sekä kiinteitä että tilanteen mukaan vaihtelevia ja välillä yllättäviäkin kuluja.
Yritän tässä valaista asiaa oman yritykseni kautta.

Kuukausittaiset ja/tai vuosittaiset kiinteät kulut:

- Hoitotilan vuokra ja sähkö käytettyjen neliöiden mukaan
- Puhelin; tärkeä työväline päivittäin
- Nettiyhteys ja yrityksen nettisivut; omat nettisivut ovat tänä päivänä välttämättömät
- Nettiajanvaraus Vello; laajentaa asiakkaiden mahdollisuutta varata aikaa
- Super-yrittäjän jäsenmaksu ja siihen liittyvät vakuutukset, esimerkiksi potilasturvavakuutus
- Kirjapitäjän maksut; ilman hyvää kirjanpitäjää en pärjäisi!
- Pankin kulut; yritystilin palvelumaksut
- Ennakkoverot verottajalle
- YEL eli yrittäjäeläkemaksu, jonka perusteella määräytyy tuleva eläkkeeni ja myös mahdollinen sairauspäiväraha jos sairastun pitkäksi aikaa. Muutamasta sairauspäivästä ei korvauksia heru.
- Finnveran lainan korot ja lyhennykset ottamastani yrityslainasta, jotta pystyin yritykseni perustamaan.

Arvonlisäveroa en maksa, koska terveydenhuollon ammattilaisena teen terveydenhoidollista jalkojenhoitoa, jonka ALV on 0%. Jos maksaisin arvonlisäveroa, joutuisit sinä asiakkaani maksamaan hinnoissani myös sen.

Kuukausittaiset ja/tai vuosittaiset vaihtelevat kulut:

- iZettle maksupäätteen maksupalkkio on 1,95% jokaisesta asiakkaan tekemästä pankkikorttiostoksesta
-Työvaatteet ja työkengät joudun kustantamaan niinikään itse
- Kaikki hoitolassa käytettävät tuotteet; rasvat, jalkakylpyaineet, desinfiointiaineet jne.
- Kaikki hoitolassa käytettävät kertakäyttöiset tarvikkeet; suojakäsineet, muoviesiliinat, suojamuovit- ja paperit, suusuojat, pyyhkeet jne.
- Kaikki hoitolassa myytävät tuotteet; rasvat, lampaanvilla, pohjalliset, ihonsuojatuotteet jne.
- Hoitotilan sisustus; viihtyisyys hoitotilassa on tärkeää
- Välinehuollon koneet ja pesuaineet
- Siivoustarvikkeet; pesuaineet, siivousliinat, roskapussit jne.
- Postikulut 1; kun tilaan tuotteita, maksan jokaisesta toimituksesta postikuluja tavaran toimittajalle
- Postikulut 2; kun lähetän asiakkaalle laskun, tarvitsen postimerkkejä ja kirjekuoria, jotka laskutan edelleen asiakkaalta laskutuskuluina
- Toimistotarvikkeet; kirjekuoret, kuittilomakkeet, kynät, kalenteri, muistilappuja, tulostimen väri-/mustekasetit yms.
- Koulutukset ja niihin liittyvät matkakulut
- Matkakulut asiakkaan luokse kotikäynnille tai palvelutaloon ja hoitolaitokseen; käytetty aika ja mahdollinen HSL:n kertamaksu
- Markkinointikulut; lehti-ilmoitukset, mainokset, käyntikortit jne.
- Omat lomat; jos en ole töissä, en myöskään saa mistään rahaa. Kukaan ei maksa minulle loma-ajan palkkaa tai lomaltapaluurahaa. Lomat rahoitan sillä rahalla, jonka olen onnistunut vuoden mittaan yritykseen tuloina saamaan.

Ilmoitus Vuosaari-lehdessä

Yllättävät ennalta arvaamattomat kulut:

- Ohariasiakas; asiakas on varannut ajan mutta ei saavu hoitoon. Tämä on yrittäjälle välitön ansionmenetys. Muista siis peruuttaa sinulle varattu aika viimeistään edellisenä päivä, jos et pääse hoitoon sovittuna aikana. Silloin minulla on ehkä vielä mahdollisuus saada uusia asiakas tilalle.
- Jokin laite tai työväline menee rikki; esimerkiksi kynsipora, jota tarvitsen työssä päivittäin. Uuden laitteen hankinta ei välttämättä aina onnistu heti ja silloin voi joutua tilanteeseen, jossa joutuu peruuttamaan hoitoja. Varapora on siksi hyvä olla olemassa!  Uusi pora maksaa halvimmillaan noin 350 euroa.
- Oma sairastuminen; joudun siirtämään asiakkaat toiseen ajankohtaan ja on mahdollista, että joku asiakas ei halua siinä tilanteessa enää uutta aikaa varata. Se on aina rahallinen tappio yritykselle eli minulle. Pahimmassa tapauksessa asiakas ei ymmärrä sairastumistani ja suuttuu, eikä tule enää uudestaan.


Kuten huomaat, joudun investoimaan säännöllisesti hyvin moneen asiaan, jotta voin työtäni ylipäätään tehdä.
Jos tekisin työtä jatkuvasti liian halvalla, olisi se viimekädessä pois omasta palkastani.
En usko, että sinäkään haluaisit tehdä kuukauden työtä samoilla tunti- ja työmäärillä mutta saisit siitä vaikka 30% vähemmän palkkaa kuin normaalisti.

Ammattitaidosta en ole valmis tinkimään ja siksi kouluttaudun aina välillä, jotta opin uutta tuotteista ja välineistä.
Minulle on kunnia-asia, että käytössäni on jokaiselle asiakkaalle aina omat puhtaat työvälineet, jotta en levitä välineillä kynsisientä tai muita sairauksia varpaista ja jaloista toisiin.
Kaikki käyttämäni tuotteet ja välineet ovat korkealaatuisia ja nimenomaan ammattikäyttöön tarkoitettuja. En hanki tuotteita alelaareista!
Päivitän tuotevalikomaani aina tarvittaessa ja hankin uusia työvälineitä kuluneiden ja rikkoutuneiden tilalle.
Footlogix tuotteet ovat saapuneet Jalkahoitola Takatassuihin!

Pyrin aina tekemään työni parhaalla mahdollisella tavalla.
Sanonta "halvalla ei hyvää saa" pitää tässä kohtaa paikkansa!

Muista, että kun seuraavan kerran maksat jalkahoidosta, maksat myös kaikesta tästä kirjoittamastani, et pelkästään silkinpehmeistä ja keveistä jaloistasi.

Jos ymmärsit tämän, olen sinulle ikuisesti kiitollinen!




1 kommentti:

  1. Hienosti kirjoitettu teksti :) Työniloa sinulle <3 Mikään ei ole niin hienoa kun vastahoidetut jalat :)

    VastaaPoista

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...