Hallux Valgus - vaivaisenluu

Vaivaisenluu on yksi yleisimmistä jalkaterän etuosan virheasennoista.

Se on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä.Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin.
Samalla ukkovarpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia ja nivel sekä siihen liittyvä nivelpussi kipeytyvät ja turpoavat.
Vaivaisenluuhun liittyy usein luukasvauma, joka alkaa vaivata hankautuessaan kenkää vasten.
Muuttunut rakenne johtaa helposti myös hiertymien, kovettumien ja känsien muodostukseen.
Vaivaisenluun aiheuttama kipu jalkaterässä, nilkassa ja sääressä voi lisäksi muuttaa jalan koko toimintaa.Vaivaisenluun syyt

Vaivaisenluu on seurausta jalan rakenteen ja toiminnan häiriöstä, jossa ukkovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava kuormitus.
Käytännössä se on usein seurausta alaraajojen huonosta lihastasapainosta ja epäsopivista kengistä.Vaivaisenluu voi olla myös perinnöllinen rakenteellinen ominaisuus, jolloin aiheuttajana voi olla tavanomaista lyhyempi ja paksumpi 1. jalkapöydänluu.
Kantaluun virheasento ja kävely jalat ulospäin voivat myös altistaa vaivaisenluun syntymiselle.

On arvioitu, että vaivaisenluuta esiintyy jopa kolmanneksella sellaisista aikuisista, jotka käyttävät länsimaisia jalkineita, erityisesti korkeakorkoisia ja kapeakärkisiä. Esimerkiksi Japanissa ennen tällaisten kenkien yleistymistä vaiva oli harvinainen.

Koska keho toimii yhtenäisenä liikeketjuna, vaivan taustalla saattaa olla myös alaraajojen linjausvirhe; lonkat ovat liikaa sisäkierrossa ja polvissa on pihtipolviasento.
Muutoksen seurauksena kuormitus siirtyy jalkaterän sisäreunalle ja jalkaterän kierteinen liike katoaa.

Ehkäisy ja omahoito

Vaivaisenluun ehkäisy ja omahoito perustuu sopiviin jalkineisiin sekä aktiiviseen jalkajumppaan.Kipu on hyvä viesti tarkastaa kenkien koko ja malli.
Jalkineiden on hyvä olla varvastilaltaan riittävän laajat joka suuntaan.
Erityisesti jos vaivaisenluussa on jo kipuja, olisi suotavaa käyttää kenkiä, joissa isovarvas voi toimia suorassa asennossa.
Jalkineessa jalan ja koko kehon painon tulee jakautua tasaisesti koko jalkaterälle.
Solki- ta nauhakiinnitys ja alle 3 cm:n korko ovat suositeltavia.

Jalkavoimistelu

Spiraalidynaaminen harjoittelu on todettu tehokkaaksi vaivaisenluun hoidossa.
Harjoitteiden tavoitteena on ylläpitää isovarpaan tyvinivelen vakautta ja liikkuvuutta, palauttaa kantaluun oikea asento ja lihasten tasapainoinen yhteistoiminta, korjata alaraajojen virheellinen linjaus sekä kävely normaalin mallin mukaiseksi.

Spiraalidynaaminen harjoittelu tehdään aluksi jalkaterapeutin ohjauksessa, jolloin pyritään hahmottamaan oikean ja virheellisen liikkeen ero ja oppimaan uusi liike.
Tämän jälkeen harjoitteita voi tehdä itsenäisesti.
Harjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä; pahatkin vaivaisenluut on saatu oikenemaan vuoden säännöllisellä harjoittelulla.
Aiheesta löytyy lisää tietoa netistä ja Terveet jalat -kirjasta.

Kuitenkin mikä tahansa itselle parhaiten sopiva jalkavoimistelu kannattaa aina.
Jumppa korjaa ukkovarpaan asentoa ja loitontajalihakset pitävät näin ukkovarpaan hyvässä linjassa.
Jalkajumppaa on syytä tehdä päivittäin.
Erilaisia jalkajumppaohjeita löytyy netistä paljon.
Myös täältä blogistani löytyy hyviä ohjeita arjen jalkajumppaan.
Kuminauhajumppaa vaivaisenluille.


Milloin hoitoon?

Lievien vaivaisenluun muotojen hoidossa voi olla hyödyllistä hakeutua jalkahoitajalle tai jalkaterapeutille saamaan ohjeita oikeanlaisten jalkineiden valinnassa.

Tavoitteena tulisi olla kipujen helpottaminen ja estää vaivaisenluun kasvun eteneminen, palauttaa liikkuvan vaivaisenluun asento sekä ehkäistä lisävaivojen syntyminen; esimerkiksi 2. varpaan nouseminen ylöspäin 1. varpaan päälle, vasaravarpaiden syntyminen sekä iho- ja kynsimuutokset.

Kipua ja tulehdusta voi helpottaa kylmäpakkauksella ja tarvittaessa apteekista saatavilla tulehduskipulääkkeillä.

Niveltä voi suojata hankaukselta puettavan tai liimattavan pehmusteen avulla.

Vaihtoehtona omahoidoksi on moniharjanteinen varpaidenerottaja ns. silikoniortoosi, jolla tuetaan isovarpaan oikeaa asentoa ja oikealinjaista toimintaa.

Yksilöllinen puettava silikoniortoosi.Isovarpaan ja kakkosvarpaan väliin laitettava varpaidenerottaja ei ole paras mahdollinen hoitomenetelmä, koska se saattaa painaa 2.-4. varpaita tai jalkapöydänluita virheasentoon ulospäin.


1. ja 2. varpaan väliin laitettava varpaidenerottaja ei ole hyvä!

Yksilölliset tukipohjalliset saattavat olla tarpeen jos kantaluussa on virheasento, nilkka on hyvin jäykkä tai jalkaterän etuosa on levinnyt. Kun alaraajan toiminta normalisoituu, myös isovarpaan asento voi palautua normaaliksi.

Lieväasteista vaivaisenluuta ei kannata heti lähteä leikkaamaan vaan ensin on hyödyllistä yrittää hoitaa vaivaa itse.

Ellei vaivaisenluun konservatiivinen hoito eli itsehoito tuota tuloksia, kannattaa toki hakeutua vaivaisenluuleikkauksiin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle leikkausarviota varten.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jalkojenhoidon kirjava nimikeviidakko

Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa / terveyttä edistävää jalkojenhoitoa tarjoaa kirjava joukko erilaisilla nimikkeillä varustettuja jalkaho...